Kalifornijska pastrmka

Latinski naziv: Salmo gairdneri irideus

 

Pastrmke su veoma živahna vrsta ribe koje se mogu naći u čistim vodama brdovitih predela. Verovatno ni jedna druga riba Salmo vrste nije toliko privlačila pažnje ili bila izučavana kao Kalifornijska pastrmka.

U početku je vladalo mišljenje da je poreklo ove pastrmke sliva Pacifičkog okeana, međutim poslednje studije pokazuju da ova vrsta potiče iz sliva Atlanskog okeana. Prema I.Glavenu (1950) postojbina ove ribe je reka Sakramento blizu San Franciska, Kalifornija.

Po sredini njenog tela se može uočiti raznobojna pruga (dugine boje). Ova pruga je veoma upadljiva u vreme mresta. Telo im je svetlo (malo tamnije u zimu). Težina do koje dostiže ova vrsta riba je 0,50 do 1,50 kilograma, mada su zabeleženi primerci teži od 15 kilograma i duži od jednog metra. Hrani se praktično svim živim bićima u vodi, brzo raste i ima nagon za migracijom, nizvodno.

Najčešće su dve podvrste Kalifornijske pastrmke. Jedne ostaju u slobodnim vodama a druge migriraju odatle posle dve godine. Jedna ima srebrno telo sa samo nekoliko crnih tačaka, dok je telo druge veoma pigmentirano. Druga važna razlika je u veličini glave, kod jedne je kraća a kod druge je duža.

  

Prve pastrmke ove vrste su donešene u Evropu 1882. a u naše krajeve stižu 1893. godine. Njihov relativno brz rast i prilagodljivost kako u rekama tako i veštačkim bazenima čini ih jako interesantnim naročito zbog građe i njene snage. Ova vrsta ribe se može loviti tokom cele godine.

Da bi ste pecali ovu vrstu ribe potrebno je imati kompletnu pecarošku opremu, upornost i snalažljivost. Za mamce se koriste mušice i varalice. Najbolje su "suve" i "mokre" mušice veličine 8-12, a od varalica "Vobler", "Meps", "Torpedo" veličine 3-7 cm (Ako ste sportski ribolovac zamenite trokrake udice običnim i izbrusite povratne jezičke, spadanja sa udica bez povratnog jezička su retka a povrede nanešene pastrmki ispod lovne veličine su minimalne). Debljina konca 0,25 - 0,35 mm.